OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

OZ KAMENICA Stará Kremnička

Archív 2013

14. 12. 2013 - Zimný výstup na Kamenicu

Skupina, zložená z turistov MŠK KST Žiar nad Hronom, žiarskych skautov a členov občianskeho združenia Kamenica, sa v sobotu 14. decembra stretla pri zimnom výstupe na Kamenicu (525 m) nad Starou Kremničkou...

Viac na TV ŽIAR


Máme za sebou 2 roky činnosti...

Naše OZ vzniklo práve pred dvomi rokmi 5. 12. 2011 za účelom záchrany historickej staničnej budovy v našej obci. Popri tom sa venujeme aj rozvoju turistiky v našej obci a jej blízkom okolí. Starú Kremničku sa nám podarilo dostať do turistických máp, čím sa zvýšila atraktivita našej obce.

Za dva roky pôsobenia sme sa snažili rokovať so železnicami o ďalšom osude železničnej budovy, nakoniec sa podarilo dosiahnuť prenajatie budovy a pozemkov na stanici za prijateľnú cenu. Prenájom ŽSR podpísali 21. 11. 2013, od tohto dňa je budova a pozemky v našej starostlivosti. Od októbra sme rozbehli brigády na stanici, ktoré sa sústredili hlavne na odstránenie náletovej zelene a kríkov z okolia budovy, začalo sa aj s čistením vnútorných priestorov budovy. Brigády prebiehali každú sobotu až do konca novembra, niekoľko krát sme pracovali aj cez týždeň vďaka starostovi, ktorý uvoľnil aktivačných pracovníkov, za čo mu ďakujem. Počas brigád sme boli svedkami demontáže druhej koľaje, takže stanica je už len jednokoľajná. Nedávno prišlo aj k nepríjemnej udalosti na stanici, kde dvaja „nocľažnici“ takmer zapálili celú staničnú budovu, našťastie vyhorelo len jedno okno, bola sa prevetrať obecná hliadka aj policajti.

Turistické aktivity sú zamerané na ďalšie rozširovanie možností turistiky v okolí našej obce a blízkom okolí ako aj na udržiavanie priechodnosti chodníkov. Z obce sa možno dostať po turistických chodníkoch do Šášovského Podhradia, Pitelovej a Jastrabej, k jazierku Slobodné a ďalej smerom na Kremnicu. Všetky nové trasy sú zakreslené v mape VKÚ Harmanec Kremnické vrchy, 5 vydanie. Teraz sa budú pripravovať podklady pre BB-Mapy Banská Bystrica, kde tiež budú aktualizovať svoje mapy.

Spolupracujeme aj so žiarskymi skautmi, ktorí pri príležitosti 100 rokov skautingu, v okolí obce rozmiestňujú geocachingové skrýše, jedna je aj na našej stanici, čo tiež pomôže zviditeľneniu našej obce aj na medzinárodných turistických mapách.

Zbierame aj rôzne archívne dokumenty o našej obci, tieto budem postupne uverejňovať v rubrike „Čriepky z histórie...“ v Obecných novinách, na našej web stránke a na našom FB.

Teraz na nás čaká neľahká úloha a tou je zohnať peniaze na obnovu budovy, verím že sa to podarí a čoskoro sa pustíme do jej rekonštrukcie.

Ďakujem všetkým za pomoc a spoluprácu.

František Kovár, predseda OZ KAMENICA Stará Kremnička, www.ozkamenica.wbl.sk


Piatok 29.11.2013 na stanici - Aj dnes sme boli niečo urobiť s aktivačnými pracovníkmi na žel. stanici Stará Kremnička. F. Kovár predseda OZ KAMENICA.


V sobotu 23.11.2013 bola ďalšia brigáda na stanici, v stredu 27.11.2013 pokračovali práce za účasti VPP, ktorých poskytol starosta obce Dušan Rajčan. Práce sa sústreďujú na odstraňovanie náletovej zelene v okolí stanice.


21. 11. 2013 - Stanica je už v našej opatere... bola podpísaná zmluva o prenájme stanice a pozemkov žel. stanice Stará Kremnička aj zo strany ŽSR.

16. 11. a 17. 11. 2013 - Sobotná brigáda na stanici a nedeľný relax

V sobotu bola brigáda na stanici, sme vyčistili priestory pod stanicou a oporným múrom. Ďakujem zúčastneným. V nedeľu som si urobil relax na stanici so západom slnka. F. Kovár predseda OZ KAMENICA Stará Kremnička


23. 10. 2013 - Reportáž TA3
Vzácnemu stĺpu hrozí zničenie

V Starej Kremničke riešia nezvyčajný problém. Pred vstupom do obce stojí vzácny gotický stĺp. Hoci je národnou kultúrnou pamiatkou, chátra a rozpadáva sa...


 

Aktuálne foto zo stanice (12.11.2013):

V nedeľu (10.11.) a v utorok (12.11.) sa pokračovalo v prácach na stanici (v utorok za pomoci aktivačných pracovníkov z obce) v Starej Kremničke. Stanica sa postupne zbavuje nežiaducej zelene a aj interiér budovy je už trochu čistejší. Už sú zo stanice aj pekné výhľady.


Napísali o nás:
Boj o záchranu historickej železničnej stanice nevzdali... ziar.sme.sk

Začiatkom októbra OZ podpísalo na ŽSR vo Zvolene zmluvu na prenájom žel. stanice v Starej Kremničke, zmluva ešte ide na podpis na riaditeľstvo ŽSR do Bratislavy.
17. 5. 2013 - reportáž TV Žiar

Nové turistické chodníky

V okolí Žiaru nad Hronom pribudlo v uplynulom období niekoľko turistických chodníkov. Orientácia v prírode tak bude pre jej milovníkov jednoduchšia a prehľadnejšia...


e-mail a sociálna sieť
Zdielať stránku
Hodnotenie webovej stránky
1 2 3 4 5
Google prekladač